GOTS – førende standard for økologiske tekstiler

Hvad er GOTS certificeringen?

GOTS står for Global Organic Textile Standard, og er en mærkning for økologiske tekstiler. Den er kendt og anerkendt i hele verden og stiller krav til økologisk produktion, miljøhensyn og sociale krav gennem hele produktionen. Mærkningen blev etableret i 2006 og i 2011 blev den anerkendt af den amerikanske regering, som det eneste økologiske miljømærke til tekstiler i USA.

International arbejdsgruppe

Mærkningen er udviklet af en international arbejdsgruppe, bestående af fire organisationer:

  • International Association Natural Textile Industry (IVN), Tyskland
  • Soil Association, England
  • Organic Trade Association (OTA), USA
  • Japan Organic Cotton Association (JOCA), Japan

Disse organisationer har alle en tilknytning til miljø på den ene eller anden måde: OTA, JOCA og IVN er industrisammenslutninger der har fokus på økologisk produktion og Soil Association er en medlemsorganisation der arbejder for bæredygtighed.

Kriterier

GOTS certificeringens kriterier består af krav til:

  • Miljøhensyn (gennem hele produktionen)
  • Spildevandsbehandling (spildevand skal bortskaffes)
  • Kvalitet af det færdige produkt
  • Sociale krav – Den Internationale Arbejdsorganisations (ILO) konventioner ligger til grund for disse. Kravene tæller bl.a. at tvangsarbejde er forbudt og at arbejdsmiljøet skal være sikkert.

Ansvarlig produktion

GOTS garantere en miljømæssig og socialt ansvarlig produktion gennem alle faser efter høst – dvs. at alt fra spinding til emballering og eksport kontrolleres.

Økologi

Tekstiler skal bestå af mindst 70% økologiske fibre for at opnå mærkningen. Disse fibre skal bestå af mindst 95% naturlige fibre der er certificeret økologisk. Desuden er GMO fibre og en blanding af økologiske og konventionelle fibre ikke tilladt.

Mindre kemi

Det er så godt som umuligt at fremstille tekstiler ved industriel produktion, uden brug af kemikalier. Derfor defineres kriterierne for disse så de får mindst muligt negativ indvirkning på tekstilernes finish. Farvestoffer og andre tilsætningsstoffer skal overholde miljø- og sundhedsrelaterede standarder.

Freds World sengetøj er fx økologisk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *