Svanemærket – et miljømærke

Svanemærket har eksisteret i 25 år, og er efterhånden så udbredt at de fleste kender det. Men ved alle hvad det er og hvad det rent faktisk står for? Mærkninger, som svanen, har til formål at gøre det enkelt for forbrugeren. Svanemærket hjælper forbrugere og virksomheder til at vælge de miljømæssigt bedste produkter og serviceydelser.

Formål med svanemærket

Svanemærkets mål er at mindske den samlede miljøbelastningen fra vores forbrug – derfor vurderes hele produktets rejse og de miljømæssige problemer der kan opstå undervejs. Det vil sige at man vurderer, hvordan produktet påvirker miljøet fra råstof til affald. Mærket stiller krav til både produktets indhold og til brugen af miljøbelastende eller sundhedsskadelige stoffer i produktionen og emballagen.

Mindre miljøbelastning

Når et produkt er svanemærket er det en garanti for at det er mindre miljøbelastende end andre produkter af sin art. Således kan svanemærkede produkter godt belaste miljøet, men det er blandt de mindst miljøbelastende inden for kategorien. Desuden er svanemærket en garanti for, at der er sat krav til stoffer, som er problematiske for sundheden. Svanemærket er til gavn for både mennesker, miljø og naturens ressourcer.

Kontrol og administration

Svanemærket findes i alle de nordiske lande og er Nordisk Ministerråds miljømærke for non-food produkter – produkter der ikke er fødevarer. Mærket har eksisteret siden 1989 i de nordiske lande, og Danmark tilsluttede sig i 1997. Miljømærkning Danmark administrerer og kontrollerer Svanen i Danmark. Sammen med tilsvarende organisationer fra de andre nordiske lande udvikles kriterierne for mærket. Kravene går længere end lovgivningen, og revideres løbende, så niveauet følger den generelle udvikling på området.

Svanemærkede varer

Svanemærket kan findes på mange forskellige – faktisk hele 46 – varegrupper fx vaskepulver, møbler, kosmetik, hoteller og elektronik. Som udgangspunkt er Svanen ikke et økologimærke men der kan være kategorier fx tekstiler, hvor der kræves at produktet er 100 procent økologisk for at få svanemærket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *